Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες στη γέφυρα του μέλλοντος


Το γεγονός ότι οι γέφυρες λόγω του μεγάλου ύψους τους είναι εκτεθειμένες σε αντίξοες καιρικές συνθήκες, στάθηκε πηγή έμπνευσης για τρεις Ιταλούς σχεδιαστές.
Σύμφωνα με δημοσίευμα στο «Βήμα», οι Φραντσέσκο Κολαρόσσι, Τζιοβάνα Σαρατσίνο και Λουίζα Σαρατσίνο, επινόησαν τη γέφυρα «Solar Wind», η οποία θα αντικαθιστά την άσφαλτο με «ηλιακό οδόστρωμα» συνολικού μήκους 20 χλμ. ικανό να παράγει ως και 11,2 εκατ. kWh ηλεκτρικής ενέργειας τον χρόνο.
Εκτός από ηλιακούς συλλέκτες που θα είναι τοποθετημένοι στο οδόστρωμα, οι σχεδιαστές σκέφτηκαν να προσθέσουν και 26 ανεμογεννήτριες σε διάφορα μεγέθη οι οποίες θα παράγουν αρκετή ενέργεια για την ηλεκτροδότηση περίπου 15.000 κατοικιών.
Δίπλα από το ηλιακό οδόστρωμα, οι σχεδιαστές οραματίστηκαν ένα «πράσινο» διάδρομο, όπου θα περπατούν με ασφάλεια οι πεζοί για να απολαμβάνουν τη θέα και θα υπάρχουν  θερμοκήπια, στα οποία στο επάνω μέρος τους θα έχουν φωτοβολταϊκά συστήματα.
Οι οδηγοί θα μπορούν να σταματούν στις ειδικές θέσεις παρκινγκ, προκειμένου να αγοράζουν φρέσκα φρούτα και λαχανικά.
Το εν λόγω σχέδιο έλαβε το δεύτερο βραβείο στο διαγωνισμό Solar Ρark South WorksSolar Ηighway που πραγματοποιήθηκε στην Ιταλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου