Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

Coober Pedy - Μια υπόγεια πόλη 3.000 κατοίκων!

Η Coober Pedy, όπως ονομάζεται η πόλη, βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Νοτίου Αυστραλίας και είναι γνωστή ως "η πρωτεύουσα του κόσμου του οπαλίου", καθώς σχεδόν το 95 τοις εκατό από το ορυκτό οπάλιο της παγκόσμιας παραγωγής, προέρχεται από τα τοπικά ορυχεία. Αυτή η μικρή πόλη με πληθυσμό περίπου 3.000 άτομα έχει ένα μοναδικό τρόπο ζωής. Σχεδόν οι μισοί από αυτούς, ζουν υπογείως!
Η ιστορία μας πηγαίνει πίσω στο 1916, όταν οι άνθρωποι που εγκαταστάθηκαν στο Coober Pedy, λόγο των υψηλών θερμοκρασιών το καλοκαίρι, αναγκάστηκαν να ζουν σε σπηλιές που έσκαψαν στις γύρο πλαγιές. Όταν η θερμοκρασία έξω ήταν πάνω από 40 βαθμός Κελσίου, κάτω από το έδαφος η θερμοκρασία ήταν πολύ χαμηλότερη και παρέμενε σχεδόν σταθερή όλο το χρόνο.
Ακόμα και σήμερα οι κάτοικοι, προτιμούν να χτίζουν τα σπίτια τους σε υπόγειες σπηλιές. Στην πραγματικότητα, πολλά από αυτά τα σπίτια δημιουργήθηκαν σε εγκαταλελειμμένα φρέατα των ορυχείων που είχαν σκαφτεί στην αναζήτηση για οπάλιο.
Το Coober Pedy έχει περίπου 250.000 φρέατα ορυχείων και σημάδια όπως αυτό είναι πολύ συνηθισμένα στην περιοχή.
Η οικοδόμηση ενός νέου σπιτιού στο Coober Pedy, είναι πολύ φθηνότερη και ταχύτερη σε σύγκριση με τις συμβατικές μεθόδους. Τα σύγχρονα σπίτια δεν είναι σε βαθιές σπηλιές όπως ίσως να φανταστείκατε, αλλά είναι σκαμμένα στις πλευρές του λόφου. Η είσοδος είναι συνήθως στο επίπεδο του δρόμου, και τα δωμάτια εκτείνεται προς τα πίσω, μέσα στον λόφο.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου