Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

«Πράσινες» μετατρέπει τις ταράτσες της η Θεσσαλονίκη

 
Πράσινα «χαλιά» στρώνει στις ταράτσες των οικοδομών της η Θεσσαλονίκη, τα οποία συντελούν στην ενεργειακή εξοικονόμηση και στη βελτίωση της ποιότητας του αστικού περιβάλλοντος, προσφέροντας ταυτόχρονα ανάσες δροσιάς και αισθητικής απόλαυσης.

Συγκεκριμένα,η πιο μεγάλη ταράτσα που έχει μετατραπεί στην Ελλάδα σε «πράσινο δώμα» με εκτατική φύτευση, είναι στο κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδας που βρίσκεται ανατολικά της Θεσσαλονίκης και δημιουργήθηκε από τους αρχιτέκτονες Πρόδρομο Νικηφορίδη και Μπερνάρ Κουόμο.

«Πρόκειται για έκταση περίπου 2.000 τετραγωνικών μέτρων που καλύφθηκε με 80 φυτικά είδη της ελληνικής χλωρίδας, χαμηλών για λόγους επιτήρησης του χώρου και με μικρές υδατικές απαιτήσεις», δηλώνει ο κ.Νικηφορίδης σε συνάρτηση με τη σχετική ομιλία του στην εκδήλωση με θέμα «Φυτεμένα Δώματα: η ανάκτηση του χαμένου εδάφους», που διοργανώνει την Πέμπτη το ΤΕΕ/ΤΚΜ σε συνεργασία με τη Διεθνή Ομοσπονδία Φυτεμένων Δωμάτων «IGRA-International Green Roof Association».

«Με το χρόνο, όμως, ο κήπος θα αφεθεί να εμπλουτιστεί από σπόρους που φέρνει ο άνεμος κι από εκείνους που ήδη περιέχει το χώμα», προσθέτει..

«Κι εδώ τα κριτήρια επιλογής των φυτεύσεων είναι εκείνα που ακολουθήθηκαν στον περιβάλλοντα χώρο: φυτά εδαφοκάλυψης, χαμηλά και ποώδη, που χρειάζονται ελάχιστη συντήρηση, είναι ανθεκτικά στην ξηρασία και αναβλαστάνουν εύκολα» καταλήγει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου