Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Για το επόμενο ΕΣΠΑ να ληφθεί υπόψη η κρίση

Υπό δυσμενείς όρους για την Ελλάδα ξεκινά η διαπραγμάτευση για το επόμενο ΕΣΠΑ που θα διατεθεί μετά το 2013.
Αν δεν αλλάξουν οι κοινοτικοί κανονισμοί ελλοχεύει ένας πολύ μεγάλος κίνδυνος 7-8 ελληνικές περιφέρειες να βγουν «εκτός» του επόμενου πακέτου, καθώς θα φαίνονται στα χαρτιά πλούσιες (θα γίνει με βάση τα στοιχεία του 2008 και έχει προταθεί από άλλα κράτη να λάβουν ως έτος το 2011).
Επίσης, σύμφωνα με κοινοτικά στελέχη, γίνεται προσπάθεια να περιοριστούν ανά την Ε.Ε. οι πόροι που θα διατεθούν για παρόμοια έργα και η σύνοδος κορυφής του Δεκεμβρίου μπορεί να βγάλει σκληρούς όρους διακράτησης ή επιστροφής κονδυλίων για κράτη με κακές δημοσιονομικές επιδόσεις.
Ο αρμόδιος υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ανέπτυξε από τη Λιέγη στην άτυπη σύνοδο των αρμόδιων υπουργών τα βασικά επιχειρήματα για μια καλύτερη τύχη της Ελλάδας την επόμενη προγραμματική περίοδο χωρίς συγκεκριμένες αναφορές, ούτε μνεία για την τουριστική πολιτική που ανάγεται πανευρωπαϊκά σε ξεχωριστή κατεύθυνση στο νέο ΕΣΠΑ. Συγκεκριμένα ζήτησε:
* Η Ενωση να λάβει σοβαρά υπόψη ότι η οικονομική κρίση επέφερε μια σοβαρή και ουσιαστική μείωση του κατά κεφαλήν εισοδήματος, το οποίο μπορεί να μην εμφανισθεί στα στατιστικά στοιχεία που θα χρησιμοποιηθούν.
* Πρότεινε τα κατώτατα όρια επιλεξιμότητας να τροποποιηθούν ελαφρώς, ώστε να ανταποκριθούν στις δομικές επιπτώσεις της τρέχουσας κρίσης.
* Να χρησιμοποιηθεί περαιτέρω η εδαφική προσέγγιση την οποία η Ελλάδα ως χώρα με πολλά νησιά - ορεινές περιοχές και αρκετές δεκάδες μικρές απομονωμένες νησίδες θα υποστηρίζει.
* Να αποφευχθεί ο κίνδυνος να δοθεί πρωτεύων ρόλος στις τομεακές πολιτικές εις βάρος των περιφερειακών στόχων.

(Πηγή: Ελευθεροτυπία)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου