Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Ζητούνται επενδυτές στη γεωθερμία

Διεθνή πλειοδοτικό διαγωνισμό για την εκμίσθωση των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης τεσσάρων γεωθερμικών πεδίων της χώρας θα προκηρύξει τις επόμενες ημέρες το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προσδοκώντας σε επενδύσεις άνω των 200 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και τη χρήση τηλεθέρμανσης.
Ο διαγωνισμός θα αφορά το Δέλτα του ποταμού Νέστου, το Δέλτα του Εβρου, τη Σαμοθράκη και τη νότια Χίο, περιοχές για τις οποίες, σύμφωνα με τον υφυπουργό Γιάννη Μανιάτη, υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις έπειτα από μελέτες του ΙΓΜΕ, ότι διαθέτουν πλούσια γεωθερμικά πεδία, κατάλληλα για ηλεκτροπαραγωγή.
Ηδη για τις τέσσερις αυτές περιοχές έχει εκδηλωθεί ανεπίσημα ενδιαφέρον να ξεκινήσουν έρευνες από ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της γεωθερμίας ενώ σημειώνεται πως πρόσφατα καταργήθηκαν πλήρως τα όρια (120 MW ώς το 2020) για την παραγωγή ενέργειας από γεωθερμία.
Επενδύσεις 200 εκατ.
Για το Δέλτα του ποταμού Νέστου και του ποταμού Εβρου, το εκτιμώμενο δυναμικό ηλεκτροπαραγωγής εκτιμάται σε 4-10 MW εγκατεστημένης ισχύος και 80 - 200 MW θερμικής ενέργειας. Για τη Σαμοθράκη το εκτιμώμενο δυναμικό ηλεκτροπαραγωγής μπορεί να φθάσει τα 10 MW, και η θερμική ισχύς τα 150 MW ενώ η παραγωγή ενέργειας μπορεί να καλύψει τις ανάγκες ηλεκτροδότησης του νησιού. Στη νότια Χίο το πιθανό εκτιμώμενο δυναμικό ηλεκτροπαραγωγής ανέρχεται σε 10 MW, με 150 MW θερμικής ισχύος.
Η γεωθερμική ενέργεια κατατάσσεται στις Ανανεώσιμες Πηγές. Η εκμετάλλευσή της θεωρείται βιώσιμη εκεί όπου σε σχετικά μικρό βάθος υπάρχει νερό ή ατμός υψηλής θερμοκρασίας.
Στις τέσσερις περιοχές υπολογίζεται ότι μέσα στην επόμενη πενταετία θα επενδυθούν για έρευνα και ανάπτυξη περίπου 40-50 εκατ. ευρώ, ενώ αν τα αποτελέσματα των ερευνών είναι θετικά, οι επενδύσεις για την εγκατάσταση μονάδων ηλεκτροπαραγωγής αναμένεται ότι θα φτάσουν τα 200 εκατ. ευρώ (50 εκατ. ευρώ ανά μονάδα).
(Πηγή: Ελευθεροτυπία)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου