Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010

Galileo: Περισσότερα κονδύλια για το "ευρωπαϊκό GPS"



Η χρήση συστημάτων δορυφορικού εντοπισμού στίγματος έχει περάσει από τις πλέον εξειδικευμένες στρατιωτικές χρήσεις στην καθημερινότητά όλων μας, όμως το μοναδικό λειτουργικό σύστημα στον κόσμο σήμερα είναι το αμερικανικό, στρατιωτικής προέλευσης, GPS. Το πρόγραμμα Galileo, η απάντηση της Ευρώπης στο GPS ήδη αναπτύσσεται όμως έχει ανάγκη πρόσθετων κονδυλίων για να ολοκληρωθεί. Αξίζει όμως τον κόπο μια τέτοια επένδυση, ειδικά σε καιρούς κρίσης;
Όπως και για το GPS, καρδιά του Galileo είναι ένας αστερισμός δορυφόρων από τους οποίους προέρχεται το σήμα που επιτρέπει στις συσκευές εντοπισμού να εξακριβώνουν ακριβώς που βρίσκονται ανά πάσα στιγμή. Όμως η ακρίβειά του είναι σαφώς αυξημένη με προφανή οφέλη για τις μεταφορές, αλλά ακόμα τη γεωργία ή και την προστασία του περιβάλλοντος.

Τι είναι το Galileo

Το Galileo αναπτύσσεται από την ευρωπαϊκή διαστημική υπηρεσία ESA και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως εναλλακτική λύση στο GPS. Αποτελείται από 27 δορυφόρους (και τρείς αναπληρωματικούς) που θα παρέχουν σήμα με ακρίβεια ενός μέτρου ή και λιγότερο. τα υπάρχοντα κονδύλια επαρκούν όμως για μόνο 18 δορυφόρους από τους συνολικά 30 που απαιτούνται, ενώ στο μέλλον θα προκύψουν και πρόσθετες ανάγκες για τη συντήρηση και σταδιακή αναβάθμιση του συστήματος.

Εκτός από τις γενικές υπηρεσίες, το σύστημα προβλέπεται να παρέχει και πρόσθετες, υπηρεσίες που όμως δεν θα είναι δωρεάν. Έτσι, εμπορικοί συνδρομητές του συστήματος θα μπορούν να έχουν ακρίβεια μέχρι και ενός εκατοστού. Για ειδικές κρατικές υπηρεσίες, τα σώματα ασφαλείας ή τις ένοπλες δυνάμεις, θα είναι δυνατόν το σήμα να παρέχεται κρυπτογραφημένο ώστε να μην είναι προσβάσιμο στο ευρύτερο κοινό. Οι δορυφόροι του Galileo, τέλος, θα είναι εξοπλισμένοι με δέκτες ικανούς να εντοπίσουν και να αναμεταδώσουν σήματα κινδύνου.

Η αυξημένη ακρίβεια και ποιότητα του σήματος του συστήματος Galileo είναι ένα μόνο από τα πλεονεκτήματα του έναντι του GPS, με προφανέστερο παράδειγμα την αποδεδειγμένη δυνατότητα περιορισμού της ακρίβειας του σήματος από τις ΗΠΑ σε περιόδους πολέμου. Σε κάθε περίπτωση πάντως, το Galileo είναι απόλυτα συμβατό με το GPS και το αντίστοιχο ρωσικό Glonass.  Άλλωστε είναι σύστημα με πρωταρχικά πολιτική και όχι στρατιωτική χρήση και κάθε απόφαση για αξιοποίησή του για στρατιωτικούς σκοπούς θα πρέπει να ληφθεί από κοινού από τις κυβερνήσεις στο Συμβούλιο Υπουργών και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η ανάπτυξή του;

Ήδη κατασκευάζονται τα κέντρα ελέγχου και το 2011 θα εκτοξευθούν οι πρώτοι δορυφόροι, ενώ αναμένεται ότι μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2014 θα βρίσκονται ήδη σε τροχιά 18 δορυφόροι..

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της επιτροπής Βιομηχανίας του ΕΚ, Herbert Paul (ΕΛΚ, Γερμανία), "Θα ήταν λάθος να εγκαταλείψουμε το Galileo στα μισά. Οι χρήσεις του είναι τόσες που είναι και πολιτικά αλλά και οικονομικά σωστό να επενδύσουμε στην ολοκλήρωσή του".

Ωστόσο, σημειώνει ο ίδιος, "η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να φροντίσει ώστε η οικονομική διαχείριση του προγράμματος να διακρίνεται για τον επαγγελματισμό της. Οι υπερβάσεις που είδαμε στο παρελθόν δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ξανασυμβούν".

  • Το σύστημα Galileo υπόσχεται μεγαλύτερη αξιοπιστία και πολιτική ουδετερότητα από το αμερικανικό GPS
  • Θα έχει τη δυνατότητα να παρέχει το στίγμα με ακρίβεια μέχρι και ενός εκατοστού του μέτρου
Δορυφόρος του Galileo, η εκτόξευση του "αστερισμού" αρχίζει του χρόνου ©ESA - P. Carril

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου