Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

Η μακρύτερη σύραγγα στον κόσμο

Στις Άλπεις κατασκευάζετε η μακρύτερη σήραγγα στον κόσμο. Την κατασκευή ξεκίνησε η Ελβετία, ενώ η σήραγγα θα διαπερνάται από την σιδηροδρομική οδό Ζυρίχης – Μιλάνου. Το έργο αυτό θα μειώσει τον χρόνο της διαδρομής από 4 σε 2,5 ώρες.
Το τούνελ αυτό θα έχει μήκος περίπου 57 χιλιόμετρα και θα κοστίσει πάνω από 18 δισεκατομμύρια (18.000.000.000) δολάρια. Αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία μετά το 2016.
Το έργο κατασκευάζεται σε υψόμετρο 500 μέτρων (έχοντας άλλα 2500 μέτρα από επάνω δηλαδή) και πρέπει να παραμείνει σε όλο του το μήκος οριζόντιο. Τέλος, είναι άξιο αναφοράς ότι η σήραγγα διανοίγεται με εκρηκτικά σε ένα μέρος της και με τον μεγαλύτερο μετροπόντικα του κόσμου σε άλλο μέρος.
Το έργο αυτό έχει και άλλες πρωτιές. Κάτω από το ορεινό χωριό Σεντρούν θα κατασκευαστεί υπόγειο πάρκινγκ ώστε να σταματούν οι τουρίστες στο πέρασμά τους, για να απολαύσουν την θέα των Άλπεων και για να μην χάσει το χωριό την τουριστική του εμπορευσιμότητα. Για να γίνει αυτό εφικτό, θα κατασκευαστεί ο μεγαλύτερος ανελκυστήρας του κόσμου ο οποίος θα διανύει ένα ολόκληρο χιλιόμετρο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου