Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

Αλλαγές στη χωροθέτηση αιολικών πάρκων, λόγω «Καλλικράτη»



Αλλαγές και στη χωροθέτηση των αιολικών πάρκων φέρνει ο Καλλικράτης, καθώς ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ανεμογεννητριών σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο καθορίζεται σε επίπεδο πρωτοβάθμιου ΟΤΑ. Το ζήτημα που δημιουργείται, όπως προκύπτει από έγγραφο που απέστειλε σήμερα η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής είναι ότι συγχωνεύονται Δήμοι με διαφορετικά όρια, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σύγχυση.

«Η Ρ.Α.Ε. οφείλει να προβεί έγκαιρα σε εκ νέου υπολογισμό των στοιχείων που απαιτούνται για τον έλεγχο της φέρουσας ικανότητας, προκειμένου να είναι σε θέση να αξιολογήσει οποιαδήποτε αίτηση για χορήγηση άδειας παραγωγής σε αιολικούς σταθμούς μετά την 1.1.2011, λαμβάνοντας υπόψη τις μεταβολές που επέρχονται στους Ο.Τ.Α. με το Πρόγραμμα Καλλικράτης», καταλήγει το έγγραφο.

Η Ρ.Α.Ε., κατά τη διαδικασία αξιολόγησης αιτημάτων για χορήγηση άδειας παραγωγής σε αιολικούς σταθμούς και ειδικότερα κατά την εξέταση του κριτηρίου θ' περί της προστασίας του περιβάλλοντος, σύμφωνα με το ν.3468/2006 όπως ισχύει και το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις ΑΠΕ (ΚΥΑ 49828/12.11.2008 όπως ισχύει), ελέγχει, μεταξύ άλλων, αν με την εγκατάσταση των αιτούμενων ανεμογεννητριών υφίσταται υπέρβαση της φέρουσας ικανότητας του πρωτοβάθμιου Ο.Τ.Α. στον οποίο πρόκειται να εγκατασταθούν.

Στο πλαίσιο εφαρμογής του Ν. 3852/2010 «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης-Πρόγραμμα Καλλικράτης», ΦΕΚ Α΄87/7.6.2010, προβλέπεται η συγκρότηση νέων πρωτοβάθμιων Ο.Τ.Α. από 1.1.2011 (άρθρο 286 του ίδιου νόμου).

Ειδικότερα, σύμφωνα με το άρθρο 2, παρ. 1 του εν λόγω νόμου «Η εδαφική περιφέρεια του κάθε δήμου που συνιστάται με τον παρόντα νόμο αποτελείται από τις εδαφικές περιφέρειες των συνενούμενων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.). Οι εδαφικές αυτές περιφέρειες αποτελούν τις δημοτικές ενότητες του νέου δήμου και φέρουν το όνομα του πρώην δήμου ή της κοινότητας».


Πηγή : http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_a...11/2010_363894

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου