Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Google Earth: χάρτης πυρηνικών εργοστασίων


Χάρτη Google Earth που δείχνει τα μεγέθη των πληθυσμών που κατοικούν πλησίον πυρηνικών εργοστασίων δημιούργησε η Νature News σε συνεργασία με το αμερικανικό Πανεπιστήμιο Κολούμπια.
Σκοπός του εγχειρήματος είναι να αναδειχθεί ο κίνδυνος που αντιμετωπίζουν εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, στον απόηχο της πυρηνικής καταστροφής στη Φουκουσίμα.
Η ομάδα του Nature News συνέλλεξε στοιχεία από τη βάση δεδομένων Power Reactor Information System της Διεθνούς Οργάνωσης Ατομικής Ενέργειας για τη σήμανση της τοποθεσίας και του μεγέθους των εν ενεργεία και των υπό κατασκευή πυρηνικών μονάδων.
Επίσης, συνεργάστηκε με το NASA Socioeconomic Data and Applications Center του πανεπιστημίου Κολούμπια για τον υπολογισμό των πληθυσμών που ζουν σε «ζώνες» γύρω από τα πυρηνικά εργοστάσια.
Τα στοιχεία δείχνουν πως η συντριπτική πλειοψηφία των πυρηνικών εργοστασίων συγκεντρώνεται σε Ευρώπη (συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας και των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών),  Ηνωμένες Πολιτείες,  Ινδία και Κίνα, τη στιγμή που Αφρική και Νότιος Αμερική «φιλοξενούν» από ένα και η Αυστραλία κανένα.
Ιδιαίτερα σημαντική πληροφορία του χάρτη είναι το μέγεθος του πληθυσμού που κατοικεί στην ακτίνα των εργοστασίων.
Χαρακτηριστικά, σε περίμετρο 75 χιλιομέτρων από το πυρηνικό εργοστάσιο Γκουαντόνγκ στην Κίνα ζουν περισσότεροι από 28 εκατομμύρια άνθρωποι, ενώ πάνω από 3,2 εκατομμύρια κατοικούν σε ακτίνα 30 χιλιομέτρων.
econews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου