Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010

Ενέργεια: στη Νότιο Αφρική το μεγαλύτερο ηλιακό πάρκο

Το μεγαλύτερο ηλιακό πάρκο του κόσμου σχεδιάζει να κατασκευάσει η Νότιος Αφρική, που εξακολουθεί να στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στις ρυπογόνες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής.
Πιο συγκεκριμένα, γιγάντιοι ηλιακοί συλλέκτες και φωτοβολταϊκά θα τοποθετηθούν στην επαρχία Cape, η οποία σύμφωνα με την κυβέρνηση είναι από τις πιο ηλιόλουστες παγκοσμίως.
Η παραγόμενη ισχύς ετησίως αναμένεται να ξεπερνά τα 5 GW, καλύπτοντας το 1/10 των ενεργειακών αναγκών της χώρας.
Το project θα χρηματοδοτηθεί από 200 επενδυτές, ξένους και εγχώριους, οι οποίοι θα συναντηθούν αυτή την εβδομάδα για να συμφωνήσουν τις λεπτομέρειες.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Guardian, η κυβέρνηση ελπίζει ότι με την κατασκευή του έργου η μεγαλύτερη οικονομία της Αφρικής θα καταφέρει να μειώσει τις υψηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
Σημειώνεται ότι η Νότιος Αφρική στηρίζεται σε ποσοστό 90% σε ρυπογόνες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής και παρόλαυτά 1 στους 6 κατοίκους εξακολουθεί να μην έχει πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα.
Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο η Παγκόσμια Τράπεζα δέχτηκε οξεία κριτική από περιβαλλοντικές οργανώσεις γιατί ενέκρινε δάνειο ύψους 3.75 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη Νότιο Αφρική για τη δημιουργία γιγάντιας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής.
Το ζήτημα της ενέργειας πρωτοστατεί στην πολιτική ατζέντα της Νοτίου Αφρικής, όπου μετά το τέλος του άπαρτχάιντ ούτε το 4% των νοικοκυριών δεν είχε πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα.
Τα τελευταία 16 χρόνια σημειώθηκε σημαντική πρόοδος και περίπου το 83% των κατοίκων έχει συνδεθεί με το δίκτυο, ωστόσο τα προβλήματα παραμένουν έντονα στις φτωχογειτονιές.
Πηγή: econews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου