«Καιρός να νοικοκυρευτούμε» είναι μια φράση-κλειδί του καθηγητή Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Μάνθου Σανταμούρη. Μ' αυτές τις τρεις λέξεις ανοίγουμε ένα ακόμα αφιέρωμα της «Ε» για την ενέργεια και συγκεκριμένα για το ενεργειακό σπίτι.
Σκοπός μας, να προσθέσουμε άλλο ένα λιθαράκι σε έναν ευαίσθητο τομέα που μπορεί να φέρει ανάπτυξη αν λειτουργήσουμε μεθοδικά και με επιμονή με δεδομένο το αβάσταχτο φορτίο της «οικονομικής κρίσης».
Μερικά παραδείγματα από άλλες χώρες του κόσμου δείχνουν πόσο αποφασιστικά πρέπει να εργαστούμε για να έχουμε ένα καλό ξεκίνημα με θετικές προοπτικές και αποτέλεσματα. Η επίκληση της λέξης «πράσινο» από μόνη της, χωρίς περιεχόμενο, δεν σημαίνει τίποτα.
Η καλύτερη μόνωση, ο σωστός κτιριακός προσανατολισμός, η χρήση ηλιακής ενέργειας και άλλων τεχνικών για θέρμανση μπορούν να μειώσουν δραματικά την ενεργειακή ζήτηση και τις σχετικές δαπάνες. Το ίδιο αποτέλεσμα επιτυγχάνεται και με τη μείωση της κλίμακας των κτιρίων. Στις αναπτυσσόμενες χώρες, ένας από τους πιο αποτελεσματικούς από οικονομική άποψη τρόπους για να αυξηθεί η παροχή θέρμανσης στους φτωχούς κατοίκους των πόλεων είναι να εγκατασταθούν οροφές κάτω από τις στέγες, έτσι ώστε να μειωθεί η απώλεια θερμότητας. Η εξοικονόμηση ενέργειας από παρόμοια προγράμματα στη Νότια Αφρική έχει υπερβεί το 50%.
Μια νέα συνοικία με 1.000 κατοικίες στο Μάλμε της Σουηδίας καλύπτει το 100% των αναγκών της σε ηλεκτρισμό από ηλιακή και αιολική ενέργεια, παίρνει τη θερμότητα που χρειάζεται από τον ήλιο, τη θάλασσα και τα πετρώδη υποστρώματα, ενώ κινεί τα οχήματά της με βιοαέριο που προέρχεται από τοπικά απόβλητα και αποχετευτικά λύματα.
Τη δεκαετία του 1990, το Μάλμε άρχισε να σφυρηλατεί ένα νέο όραμα για να γίνει μια «βιώσιμη» πόλη. Μέσα στα πρώτα βήματα ήταν η μεταμόρφωση του δυτικού λιμανιού από εγκαταλειμμένη βιομηχανική περιοχή σε πρότυπο οικολογικού σχεδιασμού, εν όψει της φιλοξενίας της Ευρωπαϊκής Εκθεσης Κατοικίας το 2001. Η κυβέρνηση επένδυσε πόρους για τον καθαρισμό της μολυσμένης γης και η δημοτική αρχή ανέλαβε τους δημόσιους χώρους και τις υποδομές. Δεκαέξι εταιρείες αναπτυξιακών έργων επιλέχθηκαν να συμμετάσχουν στο όλο εγχείρημα, η κάθε μία από τις οποίες ήταν υπεύθυνη για όλα τα έργα στην έκταση που της αναλογούσε.
Το Μάλμε στοχεύει στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 25% την περίοδο 2008-2012, σε σχέση με τα επίπεδα του 1990, που σημαίνει μείωση κατά 10-15% σε σχέση με τα επίπεδα του 1999. Σε συνεργασία με τρεις άλλες πόλεις -το Δουβλίνο στην Ιρλανδία, το Hillerod στη Δανία και το Ταλίν στην Εσθονία- συμμετέχει σε ένα τριετές πρόγραμμα με την ονομασία «Βιώσιμες Ενεργειακές Κοινότητες και Αστικές Περιοχές στην Ευρώπη».
Το Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής προσπαθεί να αυξήσει την ενεργειακή αποδοτικότητα και να προωθήσει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η δημοτική αρχή έχει στόχο το 10% της απαιτούμενης ενέργειας να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές μέχρι το 2020, ενώ παράλληλα πραγματοποιεί ενεργειακούς ελέγχους και λαμβάνει μέτρα για την αύξηση της απόδοσης στις δημόσιες υπηρεσίες.
Το Σικάγο ξεκίνησε μια εκστρατεία για να γίνει «η πιο φιλική στο περιβάλλον πόλη της Αμερικής». Από το 2004, τα νέα ή τα πλήρως ανακαινισμένα δημόσια κτίρια πρέπει να ικανοποιούν τις προϋποθέσεις του πιστοποιητικού με την ονομασία «Ηγεσία στον Ενεργειακό και Περιβαλλοντικό Σχεδιασμό» («Leadership in Energy and Environmental Design», εν συντομία LEED). Βελτιωτικά έργα σε δημόσια κτίρια, που έχουν επιφάνεια περίπου 1,4 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα, μπορεί να εξοικονομήσουν στην πόλη 6 εκατομμύρια δολάρια από ενεργειακά κόστη ετησίως.
Πράσινες στέγες αναπτύχθηκαν στις ταράτσες του δημαρχείου και σε περισσότερα από 232.000 τετραγωνικά μέτρα εμπορικών κτιρίων και κατοικιών.
Περισσότερα από 300 έργα ανακατασκευής -από τη μόνωση των κτιρίων μέχρι βελτιώσεις του συστήματος ύδρευσης- που εφαρμόστηκαν στην Κίνα τα τελευταία χρόνια είχαν μια απόδοση επιστροφής χρημάτων που κατά μέσο όρο αντιστοιχούσε σε μια περίοδο 1,3 ετών.
Πηγή: Ελευθεροτυπία)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου