Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2011

Ποιες εταιρείες ενέργειας συζητούν την ανταλλαγή μονάδων της ΔΕΗ

Δύο ενεργειακά σπίτια, η ιταλική Edison και η κυπριακή ΔΕΗ, δηλαδή, η Ανεξάρτητη Αρχή Κύπρου, βρίσκονται σε συζητήσεις με το ΥΠΕΚΑ προκειμένου να εξετάσουν πώς μπορεί να λειτουργήσει το μοντέλο ανταλλαγής μονάδων με τη Δημόσια Επιχείρηση. Μάλιστα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός θα μεταβεί στις 13 Ιανουαρίου στη Λευκωσία, για να συζητήσει με τη διοίκηση της Ανεξάρτητης Αρχής Κύπρου όλο το φάσμα των θεμάτων που σχετίζονται με την προοπτική αυτή.

Ωστόσο, η επιτυχία των κινήσεων αυτών θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την ευελιξία που θα επιδείξει τόσο το ΥΠΕΚΑ, όσο και η ΔΕΗ, στην εφαρμογή του μοντέλου, καθώς η Edison έχει υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις που εμπεριέχουν και την ανταλλαγή assets με την ολοκλήρωση της σύμβασης ανταλλαγής, ενώ, η Ανεξάρτητη Αρχή Κύπρου εμφανίζεται προβληματισμένη, δεδομένου ότι δεν διαθέτει ανάλογη εμπειρία στο εξωτερικό. Όπως είπε χαρακτηριστικά στο energia ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής Κύπρου Χάρης Θράσου, «δεν λέμε όχι, μέχρι να μελετήσουμε όλες τις λεπτομέρειες».

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του energia, η Edison, δεδομένης της παρουσίας που διαθέτει ήδη στην Ελλάδα, από κοινού με τον όμιλο της ΕΛ.ΠΕ., αντιμετωπίζει θετικά την προοπτική να συμμετάσχει στο μοντέλο της ανταλλαγής. Στη λογική, συνεπώς, της ενίσχυσης των επενδύσεων που ήδη έχει κάνει στην εγχώρια αγορά θα μπορούσε να κάνει αποδεκτό το μοντέλο αυτό, κάτω, όμως, από συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Πιο συγκεκριμένα, οι προτάσεις που έχει κάνει ήδη στο ΥΠΕΚΑ περιλαμβάνουν την ανταλλαγή λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής, χωρίς, όμως, να εμπλακεί στην ιδιοκτησία, τη συντήρηση και τη διαχείριση αντίστοιχων μονάδων, η οποία θα παραμένει στη ΔΕΗ.

Η Edison μιλά για ποσότητα ενέργειας την οποία θα αναλάβει να διαχειρίζεται όπως εκείνη επιθυμεί, είτε για εξαγωγές, είτε για εσωτερική κατανάλωση, με σύμβαση βραχύβια, δεδομένης και της υποχρεωτικής αγοράς ρύπων από το 2013. Καθώς, λοιπόν, ουδείς γνωρίζει πώς θα διαμορφωθεί το τοπίο από το 2013 και μετά, η Edison μιλά για συμβόλαιο που δεν θα υπερβαίνει τα 3-4 χρόνια. Η κρίσιμος παράμετρος στην πρόταση του ιταλικού ομίλου, που θεωρεί, βέβαια, περισσότερο πρόσφορο το μοντέλο της πώλησης μονάδων της ΔΕΗ, είναι ότι με την ολοκλήρωση της σύμβασης ανταλλαγής θα πρέπει να έχει συμφωνηθεί η ανταλλαγή assets. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΥΠΕΚΑ δεν απορρίπτει την πρόταση της Edison, ωστόσο, η οριστική συμφωνία θα κριθεί από τις εσωτερικές αντιδράσεις, που διέρχονται μέσα από τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ.

Πάντως, είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι οι συζητήσεις μεταξύ ΥΠΕΚΑ και Edison έχουν τη σύμφωνη γνώμη και της γαλλικής EDF, που είναι βασικός μέτοχος στον ιταλικό όμιλο. Πηγές της αγοράς που μίλησαν στο energia υπογράμμισαν όχι μόνον την επιχειρηματική σημασία του γεγονότος αυτού (χωρίς την οικονομική στήριξη της EDF η Edison δεν μπορεί να αναλάβει μια τέτοια πρωτοβουλία), αλλά επισήμαναν και την πολιτική σημασία της, η οποία δεν αποκλείεται να έχει «ουρές» σε έναν ζωτικό ζήτημα που ενδιαφέρει σήμερα την ελληνική κυβέρνηση. Κατά πόσο ισχύει κάτι τέτοιο αναμένεται να φανεί άμεσα και για το λόγο αυτό το energia δεν θα υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Για το μοντέλο της ανταλλαγής ενδεχομένως να υπάρξει, σύμφωνα με πληροφορίες, ενδιαφέρον και από τη γερμανική RWE, που ήθελε πάντα να εισέλθει στην ελληνική αγορά (το αποπειράθηκε ο πρώην πρόεδρος της ΔΕΗ Παν. Αθανασόπουλος, αλλά συνάντησε «τοίχο» από τη ΓΕΝΟΠ) και η οποία έχει αναπτύξει επενδυτική δραστηριότητα στη γειτονική Τουρκία. Μάλιστα, η RWE συνεργάζεται στην Τουρκία με τη Μέτκα, του ομίλου Μυτιληναίος, για την κατασκευή μονάδας ηλεκτροπαραγωγής, ισχύος 775 MW. Έχει, συνεπώς, ένα δυνητικό συνεργάτη στην ελληνική αγορά.

Ενδιαφέρον από άλλες ευρωπαϊκές εταιρίες δεν εντοπίζεται. Η όποια ενδεχόμενη συμμετοχή θεωρείται ότι θα προέλθει μόνον από εταιρίες που ήδη δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Με αυτό το σκεπτικό, το ελβετικό γκρουπ της EGL έδειξε καταρχήν ενδιαφέρον, για να το αποσύρει οριστικά στη συνέχεια, εστιάζοντας το επενδυτικό ενδιαφέρον του στην αγορά της Ιταλίας. 


(Πηγή: energeiakozani)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου