Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

Το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο στην Ευρώπη

   «Θα τηρήσω την εντολή που πήρα από τον ελληνικό λαό πριν από 15 μήνες. Το 2011 είναι η χρονιά των μεγάλων αλλαγών, που χτυπούν τη ρίζα των προβλημάτων που αφήσαμε για πολλά χρόνια να λιμνάζουν και να κακοφορμίζουν. Η χρονιά που βάζουμε τις βάσεις για μια καλύτερη και παραγωγικότερη χώρα, για μια βιώσιμη οικονομία».

Βάζουμε τις βάσεις για μια καλύτερη και παραγωγικότερη χώρα, για μια βιώσιμη οικονομία, δήλωσε από την Κοζάνη ο Γ. Παπανδρέου.
Βάζουμε τις βάσεις για μια καλύτερη και παραγωγικότερη χώρα, για μια βιώσιμη οικονομία, δήλωσε από την Κοζάνη ο Γ. Παπανδρέου. 
 
Αυτά τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ανακοινώνοντας, χθες βράδυ από την Κοζάνη, τη δημιουργία του μεγαλύτερου στον κόσμο φωτοβολταϊκού πάρκου δυναμικότητας 200 MW και εργοστασίου παραγωγής φωτοβολταϊκών πάνελ.
Η Τίνα Μπιρμπίλη ανακοίνωσε την έναρξη διαλόγου για την υλοποίηση ενός πολυεπίπεδου επιχειρησιακού σχεδίου για τη Δυτική Μακεδονία
Η Τίνα Μπιρμπίλη ανακοίνωσε την έναρξη διαλόγου για την υλοποίηση ενός πολυεπίπεδου επιχειρησιακού σχεδίου για τη Δυτική Μακεδονία

«Αλλάζουμε την Ελλάδα μεθοδικά, με σχέδιο και διαβούλευση σε κάθε τομέα και σε κάθε περιοχή της χώρας, αφήνοντας πίσω το μοντέλο της εφήμερης, στρεβλής και μη βιώσιμης ανάπτυξης των προηγούμενων χρόνων, της κρατικοδίαιτης ανάπτυξης, της ανάπτυξης με θαλασσοδάνεια και των αδιαφανών επιδοτήσεων» είπε ο πρωθυπουργός.
Στο πλαίσιο του νέου, «πράσινου» αναπτυξιακού προτύπου περιλαμβάνεται η μεγάλη επένδυση ύψους 600 εκατ. ευρώ που ανακοινώθηκε χθες και θα μετατρέψει τη Δυτική Μακεδονία από ενεργειακή καρδιά της χώρας στη συμβατική λιγνιτική ενέργεια, σε πρότυπο κέντρο ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οδηγό για όλη τη χώρα, αλλά και για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Το φωτοβολταϊκό πάρκο θα αναπτυχθεί σε έκταση 5.200 στρ. εξαντλημένων ορυχείων, θα παράγει 260.000 MWh καθαρής ενέργειας κατ' έτος, θα απασχολήσει 550 εργαζομένους και θα συμβάλει στη μείωση εκπομπών 300.000 τόνων διοξειδίου του άνθρακα κάθε χρόνο.
Τις επόμενες ημέρες η ΔΕΗ θα προκηρύξει ανοιχτό διεθνή διαγωνισμό για την προσέλκυση επενδυτή, ο οποίος θα συμμετάσχει με 49% στο επιχειρηματικό σχήμα με το 51% να το κατέχει η ΔΕΗ, ενώ στο εργοστάσιο το 51% θα ελέγχει ο ιδιώτης.
«Η Κοζάνη δείχνει τον δρόμο» είπε ο πρωθυπουργός, διευκρινίζοντας ότι η επένδυση όχι μόνο δεν αφαιρεί, αλλά και ενισχύει τον χαρακτήρα της περιοχής ως ενεργειακού κόμβου. «Η Ελλάδα και η ΔΕΗ χρωστάμε στην περιοχή, και με τη συγκεκριμένη δράση αποπληρώνουμε μέρος του χρέους» πρόσθεσε.
Η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη ανακοίνωσε την έναρξη διαλόγου για την υλοποίηση ενός πολυεπίπεδου επιχειρησιακού σχεδίου για τη Δυτική Μακεδονία, που θα περιλαμβάνει, εκτός από τις ΑΠΕ, την αντικατάσταση ρυπογόνων λιγνιτικών μονάδων με νέας τεχνολογίας, την καλλιέργεια τρούφας, κρόκου, αρωματικών και ενεργειακών φυτών, και αστικές παρεμβάσεις.
  • 260.000 MWh καθαρής ενέργειας θα παράγει κάθε χρόνο το φωτοβολταϊκό πάρκο στη Δ. Μακεδονία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου