Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

Στην κόψη του ξυραφιού τα ακίνητα

Οι επιβαρύνσεις και τα οφέλη για τους ιδιοκτήτες ακινήτων από τη νέα χρονιά
Τα πάνω-κάτω έρχονται για ακόμη μία φορά για τους ιδιοκτήτες ακινήτων ανά την Ελλάδα, για τους οποίους η νέα χρονιά φέρνει δώρα, αλλά και οικονομικές επιβαρύνσεις.
Ποδαρικό… κάνει το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ), που θέτει σε εφαρμογή το υπουργείο Περιβάλλοντος αυτές τις ημέρες, το οποίο αναμένεται να επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τους ιδιοκτήτες ακινήτων, αφού δεν θα μπορούν να πουλήσουν ή να ενοικιάσουν τις περιουσίες τους χωρίς αυτό.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) υπολογίζει ότι το κόστος ανέρχεται για τα διαμερίσματα από 185 ευρώ, για μονοκατοικίες από 246 ευρώ και για επαγγελματικούς χώρους από 369 ευρώ.
Ωστόσο, στο δεύτερο εξάμηνο του νέου έτους έρχονται οι αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες, οι οποίες αναμένεται να εκτινάξουν στα ύψη τους φόρους που επιβάλλονται στα ακίνητα!
Από την άλλη πλευρά όμως, κερδισμένοι θα είναι οι φορολογούμενοι που θα προχωρήσουν μέχρι το καλοκαίρι του 2011 στην αγορά πρώτης κατοικίας ή στη μεταβίβαση ακινήτων με γονική παροχή ή δωρεά.
Μάλιστα, όσοι σχεδιάζουν να αγοράσουν πρώτη κατοικία επιφάνειας μέχρι 120 τ.μ. και αξίας έως 200.000 ευρώ έχουν ένα ακόμη κίνητρο. Απαλλάσσονται πλήρως από τον έλεγχο του «πόθεν έσχες», δεν θα χρειαστεί δηλαδή να δικαιολογήσουν στην Εφορία την προέλευση των χρημάτων που διέθεσαν για την απόκτηση της κατοικίας. Το μέτρο αυτό ισχύει για αγορά πρώτης κατοικίας, η οποία όμως θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2012.
Χειρότερα
Η αναστολή του «πόθεν έσχες» σημαίνει μια επιβάρυνση λιγότερη σε μια χρονιά που αναμένεται να είναι η χειρότερη μέχρι σήμερα στην κτηματαγορά, με το απόθεμα αδιάθετων κατοικιών να παραμένει μεταξύ 120.000 έως 150.000 σε όλη την Ελλάδα.
Όσον αφορά στην κτηματαγορά του Ηρακλείου και εδώ η κατάσταση είναι δραματική. Ήδη βρίσκεται στο ναδίρ της, αφού η μείωση των αγοραπωλησιών έχει πέσει στο 50%-60%, ενώ από το κράτος και τις τράπεζες δεν δίνεται κανένα κίνητρο σε αγοραστές.
Μοναδική εξαίρεση αποτελεί η διετής αναστολή της εφαρμογής του «πόθεν έσχες» για την πρώτη κατοικία έως 120τ.μ.
«Είναι η χειρότερη εποχή που περνάει η κτηματαγορά τα τελευταία χρόνια. Η ζήτηση έχει ελαχιστοποιηθεί, τα αγοραπωλητήρια έχουν μείωση μέχρι 50-60%. Η κατάσταση είναι δραματική.
Βέβαια, μία μικρή ανάσα έδωσε η πρώτη κατοικία, που εξαιρείται από το "πόθεν έσχες". Έτσι, κινείται λίγο η αγορά, χωρίς όμως να μπορέσει να καλύψει σε καμία περίπτωση τη ζημιά που έχει υποστεί η αγορά όλο αυτόν τον καιρό, δηλαδή τα τελευταία δύο χρόνια» αναφέρει στην «Τ» η πρόεδρος των Κτηματομεσιτών Ανατολικής Κρήτης, Άρτεμις Μαυράκη.

Τι αλλάζει με την έκδοση ενεργειακού πιστοποιητικού
Η υποχρέωση έκδοσης πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης αφορά σε κάθε κτίριο που θα πωλείται ή θα ενοικιάζεται.
Η υποχρέωση αυτή υφίσταται για όλες τις συμβολαιογραφικές μεταβιβάσεις κτιρίων συνολικού εμβαδού άνω των 50 τ.μ. οι οποίες καταρτίζονται από την 9η Ιανουαρίου 2011 και μετά, τόσο ολοκλήρων, όσο και μεμονωμένων ιδιοκτησιών, με εξαίρεση τις αποθήκες και τις θέσεις στάθμευσης αυτοκινήτων.
Εξαιρέσεις
Από την υποχρέωση έκδοσης πιστοποιητικού εξαιρούνται μονίμως οι εξής κατηγορίες συμβάσεων μετάθεσης εμπραγμάτων δικαιωμάτων:
1. Μεταβιβάσεις κάθε είδους γηπέδων (οικοπέδων και αγροτεμαχίων) χωρίς κτίσματα.
2. Μεταβιβάσεις κατεδαφιστέων παλαιών κτισμάτων, για τα οποία υπάρχει απαλλαγή από το φόρο μεταβίβασης λόγω υποχρεωτικής κατεδάφισης εντός εξαμήνου από την υπογραφή του συμβολαίου.
3. Μεταβιβάσεις διατηρητέων ή ιστορικών κτιρίων.
4. Διανομές συνιδιόκτητων ακινήτων με κτίσματα.
5. Ανταλλαγές ακινήτων με κτίσματα.
6. Γονικές παροχές, δωρεές, αποδοχές κληρονομιάς ακινήτων με κτίσματα.
7. Συστάσεις οριζοντίου ιδιοκτησίας επί υφισταμένων ή μελλοντικών κτισμάτων.
8. Μεταβιβάσεις κτιρίων ή τμημάτων κτιρίων ή δομικών έργων που στεγάζουν βιομηχανίες, βιοτεχνίες, εργαστήρια, παρασκευαστήρια, υπηρεσίες με σημαντικό ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν μεταξύ άλλων και τα εργοστάσια, οι βιοτεχνικές εγκαταστάσεις, τα συνεργεία συντήρησης και επισκευής αυτοκινήτων, τα βαφεία, τα ξυλουργεία, τα παρασκευαστήρια τροφίμων, τα καθαριστήρια, τα σιδερωτήρια, τα οργανωμένα πλυντήρια ρούχων, τα αυτοτελή κέντρα μηχανογράφησης, καθώς και τα εργαστήρια ερευνών και εκπαίδευσης, διυλιστήρια και οι σταθμοί παραγωγής ενέργειας.
9. Μεταβιβάσεις κτιρίων ή τμημάτων κτιρίων ή δομικών έργων που χρησιμοποιούνται για αποθήκευση αγαθών, φύλαξη αντικειμένων ή στέγαση ζώων. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν μεταξύ άλλων και οι γενικές αποθήκες, οι αγροτικές αποθήκες, τα λιμενικά υπόστεγα, οι αποθήκες καταστημάτων (αλλά και κατοικιών), οι αποθήκες μουσείων, οι αποθήκες μουσείων, σταύλοι, βουστάσια, χοιροστάσια, ορνιθοτροφεία κ.λπ.
10. Μεταβιβάσεις κτιρίων ή τμημάτων κτιρίων ή δομικών έργων για στάθμευση αυτοκινήτων, δικύκλων ή τρικύκλων, πρατήρια υγρών καυσίμων και πλυντήρια αυτοκινήτων.
Μισθώσεις
Στον ΚΕΝΑΚ προβλέπεται επίσης ότι «…Σε κάθε μίσθωση ακινήτου, ο αριθμός πρωτοκόλλου του ΠΕΑ πρέπει να αναγράφεται στο ιδιωτικό ή συμβολαιογραφικό μισθωτήριο έγγραφο. Η φορολογική Αρχή δεν θεωρεί μισθωτήρια έγγραφα εάν δεν προσκομίζεται Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ)».
Ως «μίσθωση ακινήτου» νοείται κάθε μίσθωση ακινήτου με κτίσματα που καταρτίζεται για πρώτη φορά από την ημέρα ισχύος της διάταξης, προς νέο μισθωτή που εγκαθίσταται για πρώτη φορά στο μίσθιο.
Η υποχρέωση αυτή υφίσταται για μισθώσεις ολόκληρων κτιρίων, συνολικού εμβαδού άνω των 50 τ.μ. οι οποίες καταρτίζονται από την 9η Ιανουαρίου 2011 και μετά. Από την 9η Ιουλίου 2011 η υποχρέωση αυτή θα επεκταθεί και στις μισθώσεις τμημάτων κτιρίων (π.χ. μεμονωμένων διαμερισμάτων, καταστημάτων, γραφείων κ.λπ.), με εξαίρεση και πάλι των αποθηκών και των θέσεων στάθμευσης αυτοκινήτων.
Από την υποχρέωση έκδοσης πιστοποιητικού εξαιρούνται μονίμως οι εξής κατηγορίες μισθωτικών συμβάσεων οι οποίες αφορούν σε ακίνητα με ή χωρίς κτίσματα και συγκεκριμένα:
1. Μισθώσεις κάθε είδους γηπέδων (οικοπέδων και αγροτεμαχίων) χωρίς κτίσματα.
2. Παρατάσεις - ανανεώσεις υφισταμένων μισθώσεων με τον αυτό υφιστάμενο μισθωτή.
3. Τροποποιήσεις όρων υφισταμένων μισθώσεων (π.χ. μειώσεις καταβαλλομένων μισθωμάτων).
4. Μισθώσεις κτιρίων ή τμημάτων κτιρίων ή δομικών έργων που στεγάζουν βιομηχανίες, βιοτεχνίες, εργαστήρια, παρασκευαστήρια, υπηρεσίες με σημαντικό ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν μεταξύ άλλων και τα εργοστάσια, οι βιοτεχνικές εγκαταστάσεις, τα συνεργεία συντήρησης και επισκευής αυτοκινήτων, τα βαφεία, τα ξυλουργεία, τα παρασκευαστήρια τροφίμων, τα καθαριστήρια, τα σιδερωτήρια, τα οργανωμένα πλυντήρια ρούχων, τα αυτοτελή κέντρα μηχανογράφησης, καθώς και τα εργαστήρια ερευνών και εκπαίδευσης, διυλιστήρια και οι σταθμοί παραγωγής ενέργειας.
5. Μισθώσεις κτιρίων ή τμημάτων κτιρίων ή δομικών έργων που χρησιμοποιούνται για αποθήκευση αγαθών, φύλαξη αντικειμένων ή στέγαση ζώων. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν μεταξύ άλλων και οι γενικές αποθήκες, οι αγροτικές αποθήκες, τα λιμενικά υπόστεγα, οι αποθήκες καταστημάτων (αλλά και κατοικιών), οι αποθήκες μουσείων, σταύλοι, βουστάσια, χοιροστάσια, ορνιθοτροφεία κ.λπ.
6. Μισθώσεις κτιρίων ή τμημάτων κτιρίων ή δομικών έργων για στάθμευση αυτοκινήτων, δικύκλων ή τρικύκλων, πρατήρια υγρών καυσίμων και πλυντήρια αυτοκινήτων.

Πηγή: tolmi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου